28 Nisan 2009 Salı

İnternette gazetecilik


Biz burada, yani Türkiye'de "Gazeteler ölüyor mu" diye uzun uzun tartışıyoruz zaman zaman. Televizyonlar canlı canlı yayın yaparken, internette haberler su gibi akarken, gazetelerde aynı haber ve yorumları görmenin ne kadar da sıkıcı olduğundan yakınıyoruz. "Gazeteler değişmeli ama nasıl" diyoruz. Tam bu tartışmaların ortasında Washington'dan bir arkadaşım, telefonda "Gazeteler öldü, medya dediğin dijital, teknolojik bir dünya" diyerek Amerika'da medya dünyasında neler olup bittiğini açıkça anlatmıştı. İnternet'in hızına hız kattığı günümüzde gazetecilik dünyasında yaşanan değişimin ayrıntılarını işin uzmanından da dinleme şansına eriştik. Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) yönetimi bizi internet gazeteciliğinde uzman bir isim, Amerikalı gazeteci Andrew Sherry ile buluşturdu.

Şu günlerde Washington'daki düşünce kuruluşlarından biri olan American Progress'te çalışan Sherry, USA Today gazetesinin internet servisinde de çalışmış, öncesinde birçok derginin internetteki yayınlarını yönetmiş, oralara çeşitli hikayeler yazmıştı. İçimizden biri gibiydi. Biraz daha fazla elektronikti, biraz daha fazla dijitaldi o kadar. Gazetelerin internetteki yüzlerinin, blog sayfalarının nasıl an be an yenilendiğinden, bunun için nasıl uzman kadrolarla çalışıldığından uzun uzun bahsetti. Teknolojinin ezici gücü altında gazeteler 'çoktan' ölmüştü ama gazetecilik asla. Yine "iyi haber, kötü haberi kovuyor, internet ve blog sayfalarında en çok; kaliteli haberler, kaliteli yazılar, ayrıntılar, sofistike gözlemler, doğru dedikodular, yanıltıcı olmayan anketler" okur buluyordu. İnternette yazılara, haberlere yapılan yorumlar altın değerindeydi. Sayfaların şeklini neredeyse bu yorumlar belirliyordu. Dünyayı ve etrafını takip eden, duyarlı insanlar anında iletişim kurabilecekleri medya ortamını tercih ediyorlardı. İnternet medyasında yaşanan değişim, ölmekten kurtulmak isteyen gazeteleri de değişime zorladıkça zorluyordu.

İçimizdeki tek internet gazetecisi Zeynep Gürcanlı, internet haberciliğinden daha çok keyif aldığını, gündemi böyle daha rahat ve hızlı takip ettiğini çoktan söylemişti. Ben, uslu uslu blogumdan sözettim. Sherry ile öğle yemeği buluşmamız, medya ortamının kirlenmekten bıkmadığı bugünlerde ortak dertleşmenin ötesini geçmiş, gazetecilik ruhumuz için ufuk açmıştı: İyi yazan, doğru yazan, doğru anlatan ve de teknolojiyi takip eden ayakta kalacaktı. Ötesi yok...!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

registry cleaner , just wanted to say that Free Registry Cleaner website is realy great and Im happy that i found it
I've gotten exposed to quite a lot of pc software here and just wanted to give my 7 cents. Im about to write a good article for this forum about
registry cleaner , [url=http://www.registry1000.com/]registry cleaner[/url] and I'll publish it as soon as i complete it.
ahtvniwxnjnjnjnnjaw
registry cleaner
cheers

Öne Çıkan Yayın

Aradığınız sakinliğin adresini veriyorum : Göynük

Kaçıp, gitme dürtüsünün içimizi günde milyon kez yokladığı, dahası içimizi zonklattığı dönemler bunlar. Hep bir mayhoşluk, hep bir serse...