2 Nisan 2009 Perşembe

Obama'nın Paskalya hali


Bak, bak! Onca "Müslüman mı, Hristiyan mı" tartışmasını çıkıp da, babalar gibi "Hristiyanım" diyerek noktalayan Amerika'nın 44. Başkanı, siyahi lider Barack Obama'nın yaptığına bak. Hristiyan aleminin doyasıya kutladığı Paskalya bayramında, herkesin iki ayağını bir pabuca sokmak, olacak iş mi yani. Sen kalk, G-20 zirvesiyle Londra'dan giren, Medeniyetler İttifakı 2. forumu ile İstanbul'dan çıkan 8 günlük bir Avrupa turuna çık.


6 Nisan'da Ankara'da mecliste 'tarihi' bir konuşma yapacak Obama'nın programı yüklü mü yüklü. Ankara'da Anıtkabir, Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlık hattında mekik dokuyacak Obama, gidiyor bir de İstanbul'da fırtına gibi esiyor: Dini liderlerle buluşuyor, Sultanahmet Camii'ni ziyaret ediyor, Asya ve Avrupa'dan gençlerle internet buluşması yapıyor. Ben, "Ne var ki, çalışcaz işte. N'olmuş ki" derken, Ankara'nın yabancı diplomatları, elçilik çalışanları "Ah, oh, puff" diyor.


Olan olmuş işte. Sevgili Obama'mız, Paskalya bayramında tatil özlemiyle yanıp tutuşan yabancı diplomatlarımızı bozguna uğratmış. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın dört bir yanına Paskalya tatili için dağılmış diplomatlarımız, Obama'nın Türkiye programı için görev yerleri güzelim Ankara'mıza 'tıpış tıpış' dönüşe geçmiş. Kapadokya, Mardin, Antalya, İstanbul programları ya ertelenmiş ya da iptal edilmiş. Ankara'nın seçkin spor merkezlerinde ya da ODTÜ'nün gözde tesisi Eymir Gölü alanında geçirilen pazar programları İstanbul'a 'Medeniyetler İttifakı'na kaydırılmış. Ne üzücü! "Aslında, Medeniyetler İttifakı 2. forumuna evsahipliği yapacak Çırağan Sarayı da, şöyle köpüklü bir Türk kahvesi keyfi için hiç de fena bir mekan değil" deyip, buraya bir teselli notu da koyuyorum.


Yabancı diplomat arkadaşlarımdan bu tür paskalya mesajları alınca, dayanamayıp yazmak zorunda kaldım. "Vay be, ne paskalyaymış ama" diye de şaşırmadan edemedim. Obama uğruna, Paskalya'dan ödün vermek...Helal sana Obama. Bayramda da çalışıyorsun. Böyle de sempatimi kazandın. Bizdensin. Bayramlarda şöyle doyasıya tatil yapamayan mağdur gazetecileri de sen iyi anlarsın o zaman.


Hemen, küçük bir Paskalya notu: Paskalya Hıristiyanlıkta önemli bir bayram. Hristiyanlar, her yılın Mart sonundan Nisan sonuna (Doğu Hıristiyanlığında Nisan başından Mayıs başına) kadar olan döneme denk gelen Paskalya'da, İsa'nın çarmıha gerilip ölmesinden sonra yeniden dirilişini kutluyorlar. Paskalya günü ise, Diriliş Pazarı ya da Diriliş günü olarak adlandırılıyor. Paskalya yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, çeşitli festival ve törenlerle de kutlanıyor. Paskalya yumurtaları da bu törenlerde elden ele dolaşıyor. Rengarenk ve şekillerle dolu. Tıpkı Nevruz yumurtası gibi!

2 yorum:

altan dedi ki...

Ben de Obama için çalışacağım. I love Obama....

ismailpolatt dedi ki...

Sevmekten kim usanır! Hepimiz Obama'yı sevelim ve onun için çalışalım. Bıkmadan. Usanmadan. Nasılsa dünya (şimdilik) ona emanet :=)

Öne Çıkan Yayın

Aradığınız sakinliğin adresini veriyorum : Göynük

Kaçıp, gitme dürtüsünün içimizi günde milyon kez yokladığı, dahası içimizi zonklattığı dönemler bunlar. Hep bir mayhoşluk, hep bir serse...