25 Mayıs 2009 Pazartesi

Başmüzakareci Bağış sizden mail bekliyor


Türkiye'nin bir gün AB üyesi olacağının hayalleriyle yaşayan, demokrasinin gücüne canı gönülden inanan ben, geçen hafta Türkiye'nin yeni Başmüzakerecisi Egemen Bağış'la röportaj yapma fırsatını da yakaladım. Meraklısı, 23 Mayıs 2009 Cumartesi tarihli Radikal gazetesini bulup röportajı okur...

AB yolunda ilerlerken zaman zaman iç siyasetimizde, bürokrasimizde, sosyal hayatımızda arızalar yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Biz, çoğu zaman "Kıbrıs'ı, Azerbaycan'ı satıyor musunuz" sorularına cevap yetiştirmeye çalışırken, bazen de birileri çıkıp "AB'ye üye olup da ne yapacaksınız" diye yumurtlamaya da cesaret ediyor. O basit yanıtı buraya da yazmaya fayda var tabii ki: "Daha demokratik, daha şeffaf, daha modern bir ülke olacağız. 'Kimin eli kimin cebinde', 'Gemisini yürüten kaptan', 'Altta kalanın canı çıksın' gibi insanı fıtık eden, insanlığından çıkaran deyimlerden kurtulacağız."

Bir de dışarıdan gazel okuyanlar var. Son dönemde sesleri iyice yükseldi. Alman Şansölye Bayan Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e bakın. Onlar da, buldukları her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor, "Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilsin" diye yumurtluyorlar. Türkiye, tam üye değil de 'imtiyazlı üye' olursa, AB düzeninde söz sahibi olamayacağı gibi doğru-dürüst hak sahibi de olamayacak. Zaman zaman acırlarsa bize fon verecekler, "Şunu şöyle yap. Adımlarını düzgün at. Kadınları dövme, eve ekmek götür" gibi tembihlerin sonu gelmeyecek.

Böylesi bir durumda, Türkiye için hedef 'tam üyelik'ken yani, AB işine tüm kalbiyle sarılacak, toplumun tüm kesimini dört kolla kucaklayacak bir başmüzakereciye ihtiyacımız vardı. Ancak, işi-gücü sadece AB olacak bir başmüzakereci, AB treninde Türkiye'yi rahat ettirebilirdi. Ben, Egemen Bağış'ın böyle biri olduğuna kanaat getirdim. AB'nin içinden, dışından, kenarından giriyor, çıkıyor ve "ille de tam üyelik" için çırpınıyor. Bize de ona yardım etmek düşüyor. "Kapım ve mail adresim herkese açık" diyen Bağış, önerilerinizi, eleştirilerinizi bekliyor. AB yolunda sizin de mutlaka görüşleriniz vardır. Buyrun, Başmüzakereci Bağış'la paylaşın. İşte, onun adresleri:

egemen@egemenbagis.com, egemenbagis@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Aradığınız sakinliğin adresini veriyorum : Göynük

Kaçıp, gitme dürtüsünün içimizi günde milyon kez yokladığı, dahası içimizi zonklattığı dönemler bunlar. Hep bir mayhoşluk, hep bir serse...