10 Haziran 2009 Çarşamba

Mültecilerin sesine kulak verin


"2004 başında Edirne'deki 84 Iraklı Türk yetkililerce iki otobüse bindiriliyor. Otobüsteki Iraklılar ikişerli halde kelepçeleniyor. 34 saat süren yolculuk boyunca kimsenin tuvalete gitmesine izin verilmiyor. Bu sürede, Iraklılara sadece üç defa ekmek ve su veriliyor. Gardiyan ve şoförlerin yemek yemesi için otobanda duran otobüsten, Iraklılar dışarı adım atamıyor. Son durak Türkiye-Kuzey Irak sınırıydı. Burada otobüsten indirilip, Kürt yöneticilere teslim edilen Iraklılar'ı yine işkence ve kötü muamele bekliyordu."

Bu küçücük mülteci hikayesi, merkezi New York olan İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün "AB, Türkiye-Yunanistan Girişindeki Iraklı ve Diğer Sığınmacı ve Göçmenler / Döner Kapıda Sıkışıp Kalanlar" başlıklı raporundaki onlarca mülteci öyküsünden sadece biri. Örgüt, Kasım 2008'te yayımlanan 123 sayfalık rapor için Mayıs-Haziran 2008'te Yunanistan ve Türkiye'de araştırmalar yürütmüştü. Savaşlar, kötü yaşam koşulları yüzünden evlerini terketmek zorunda kalan binlerce insan, bir de sığınmak zorunda kaldıkları ülkelerde işkencenin mağduru oluyorlardı. Mültecilerin yaşadıkları sorunları daha iyi anlamanız için raporu şiddetle tavsiye ederim.

İşin bir de iyi yanı, madalyonun gülen yüzü var. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dünyada sayıları 35 milyona ulaşmış mültecilere daha iyi yaşam koşulları sunabilmek için tüm gücüyle çalışıyor. Türkiye'de de 184 bin mülteci olduğunu söyledi, UNHCR Türkiye Sorumlusu Metin Çorabatır. Metin Ağabeyimizin bu konuda ne kadar uzman olduğunu bilmeyen yoktur. Bilmiyorsanız siz de öğrenin. Bir de, UNHCR için 'gönüllü elçi' olarak çalışan, yüreğini ve umudunu mültecilerle paylaşan güzel insanlar var. Angelina Jolie'nin Birleşmiş Milletler'e gönül vererek güzelliğini doyumsuzlaştırdığının tüm dünya farkında. Peki, ünlü Türk ses sanatçısı Muazzez Ersoy'un da mülteciler için 'gönüllü elçi' olarak çalıştığını biliyor muydunuz? Hem de 2005'ten beri. Mesaisinin ciddi bir bölümünü BM kampanyalarına, programlarına ayıran Ersoy, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için TRT'de nefis bir konserle karşınızda olacak. Konser çekimi için stüdyoya gittiğimizde, onun o güzel sesini ve umut dolu sözlerini dinlediğimizde yaşadığımızın farkına vardık. Mültecilerin umuduna ortak olmak istiyorsanız, haydi siz de, onların sesine kulak verin.

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Aradığınız sakinliğin adresini veriyorum : Göynük

Kaçıp, gitme dürtüsünün içimizi günde milyon kez yokladığı, dahası içimizi zonklattığı dönemler bunlar. Hep bir mayhoşluk, hep bir serse...