20 Mart 2009 Cuma

Obama: Türkçe mi, Kürtçe mi


Ankara'da tam anlamıyla bir "Obama heyecanı" yaşanıyor. Kolay değil, "Değişim" sloganıyla Amerika'yı sanki yüzyıllık uykusundan uyandırıp, kendine getiren ve üstüne, tüm dünyanın 'yaşam umudu' olan Barack Obama, Türkiye'ye geliyor. 6 Nisan'da kendisinden "Ankara'dan Obama geçti" dedirtecek Başkan Obama için devletin tüm kurum ve kuruluşları alarma geçti dersem yeridir. Çankaya Köşkü'nde ayrı hazırlıklar, Dışişleri Bakanlığı'nda ayrı hazırlıklar, başkanın uçağına kollarını açacak Esenboğa Havaalanı'nda apayrı hazırlıklar yapılıyor. Bunların hepsini en ince ayrıntılarına kadar buradan öğreneceksiniz. Nitekim, ben de son medya trendine uyup "Obama Özel yayını" yapacak gibiyim. Gittiğim her yerde Obama konuşuluyor, ne yapabilirim ki!

İşe, Obama ziyaretinin heyecanını taaa derinden yaşayan içimizden birisinden sözederek başlamak istiyorum. O da, Ankara'daki büyükelçilik görevinde daha 5. ayını bile doldurmayan Amerikan Büyükelçisi James Jeffrey. Başkan Bush, görevinden ayrılmadan önce Ankara'ya yolladığı Jeffrey için "akıl, karakter ve kararlılık sahibi bir kişi" demişti, hatırlatırım. Jeffrey, gerçekten de öyle. Türkiye'de daha önce 3 kez görev yapan bu tecrübeli diplomat, 4. kez kariyer yolu Türkiye'ye düştüğünde kendini, ısrarla "Türkçe" ifade etmeye adadı. Öyle ki, hep "Şimdiiii....efffendimmm...Tabbiiii, Türkiyeee çok kilit bir ülke, önemli bir ortakkk" diye başladığı cümlelerini ustalıkla, "Herşeyyy çok güzel olacak" diye sonlandırdı. "Habeeeer" diye ağzının içine bakan biz gazetecileri ustaca sallamayı da başardı. Ama sözkonusu Obama ziyareti olunca 'özel hazırlık' içinde olduğunu çıtlatamadan edemedi Jeffrey.

Amerikan Dışişleri camiasında başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkeleri uzmanı olarak kabul edilen tecrübeli diplomat Jeffrey, ziyaretin kendisinde yarattığı heyecanı bugünlerde herkese yine Türkçe anlatıyor: "Hazırız. Başkanı bekliyoruz. Çok yorum yapmayalım, görelim." Akıl ve karakter sahibi Büyükelçi Jeffrey'in Obama için 'özel hazırlıkları'sürüyor. Ama onun 'çok özel hazırlığı'nın TÜRKÇE'yle ilgili olacağı kesin, haberiniz olsun. Peki, Obama ziyaretinden bir de KÜRTÇE sürprizi çıkar mı? Çıkmaz demeyin...Bu ziyaret gerçekten sürprizlerle dolu olacak.

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

Aradığınız sakinliğin adresini veriyorum : Göynük

Kaçıp, gitme dürtüsünün içimizi günde milyon kez yokladığı, dahası içimizi zonklattığı dönemler bunlar. Hep bir mayhoşluk, hep bir serse...